Verslag Congres (On)veilig in de Politiek
De politiek is voor teveel mensen geen veilige werkomgeving, en bij vrouwen is dit nog vaker het geval. Op donderdag 21 november kwamen politici, partijbestuurders en experts bijeen om over het onderwerp te leren, ervaringen uit te wisselen en om tot concrete actie te komen. Lees hier het verslag.
Verslag Gender MPI 9/12/24: Inclusieve besluitvorming maakt het verschil
Gaby Perin-Gopie: ”In coalitie-onderhandelingen worden vrouwenrechten nog vaak gebruikt als wisselgeld, en als eerste weggegeven. Dat geeft weer wie er vaak over de coalitie gaat.” Het laat zien hoe diepgeworteld de ongelijkheid zit in besluitvormingsprocessen.
Meer gendergelijkheid dan in Nederland: acht lessen uit Spanje
Hier geven wij ons een overzicht van de acht belangrijkste lessen uit het bezoek aan Madrid:
1. Meer gendergelijkheid dan in Nederland
Spanje presteert op een aantal vlakken beduidend beter dan Nederland als het gaat om gendergelijkheid: de loonkloof is kleiner en de politieke participatie van vrouwen is hoger. De loonkloof in Spanje is 8,7% ten opzichte van 13,0% in Nederland. In de politiek geldt dat Spanje 44,3% vrouwen in het Parlement heeft, in Nederland is dat 38,7%.
En dat is nog lang niet alles.
Gastblog Anna Bomhof – lessen uit Madrid: feminisme en gelijkheid in de Spaanse politiek
Van 2 tot 5 oktober was ik op studiereis in Madrid, op uitnodiging van alliantie Politica. Ik reisde samen met de alliantiepartners Stem op een Vrouw, WO=MEN Dutch Gender Platform, de Nederlandse Vrouwen Raad en Emancipator, plus de vrouwennetwerken van GroenLinks (Femnet), CDA (CDAV) en Volt (Vrouwen van Volt). Doel van deze reis was om de progressieve Spaanse politiek, de mate van emancipatie en actieve feministische beweging te leren kennen.
Aanbevelingen VN-comité om rechten van mensen met een beperking te verbeteren
Op 15 augustus werd Nederland getoetst door het VN Comité voor de uitvoering van het VN-Verdrag Handicap.’ Iederin schreef er een terugblik over: “Nederland heeft na de ondertekening van het VN-verdrag belangrijke stappen voorwaarts gemaakt. Maar er zijn nog wel uitdagingen en tekortkomingen.”
Prinsessendag 2024: Aanpak genderongelijkheid door AI
Op de 14e editie van de Prinsessendag werd een dringende oproep gedaan voor onmiddellijke actie tegen de groeiende genderongelijkheid en het online geweld dat vrouwelijke politici ondervinden. De dag, gewijd aan de thema’s ‘AI en Politica’, bracht de impact van kunstmatige intelligentie en online haat op vrouwen in de politiek scherp in beeld.
Sfeerimpressie van de Workshop ‘Mannen voor Politieke Gelijkheid’
Op donderdag 23 mei ging het team van Emancipator naar Roermond om in gesprek te gaan met mannelijke politici uit Limburg over mannelijkheidsnormen in de politiek en hoe zij de politieke arena toegankelijker kunnen maken voor vrouwen.
Toename vrouwen in Tweede Kamer, diversiteit neemt af
In de nieuw gekozen Tweede Kamer is het percentage vrouwen iets hoger dan voor de verkiezingen. Zo blijkt uit een analyse van de proces-verbalen door Stichting Stem op een Vrouw. Er is één vrouw extra met voorkeurstemmen verkozen; Daniëlle Hirsch (GroenLinks/PvdA) stond op een ‘onverkiesbare’ plek maar komt dankzij voorkeurstemmen toch in de Kamer.
Online haat ontmoedigt politieke deelname vrouwen
Vrouwen met politieke ambitie worden afgeschrikt door het waarnemen van online haat tegen vrouwelijke politici. Ze heroverwegen of zij wel politiek actief willen worden, en kiezen vanwege de reële kans op haat en bedreigingen liever voor een plek achter de schermen.
Onderzoek impact vrouwenhaat op aspiranten
Meerdere vrouwelijke politici kondigden recent hun vertrek aan uit de landelijke politiek, mede vanwege vrouwenhaat aan hun adres. Nu partijen nieuwe kieslijsten samenstellen, gaan zij op zoek naar nieuw talent en kunnen zittende vrouwelijke politici opnieuw solliciteren. Maar zijn vrouwen, door de toename van (online) geweld, nog wel voor de politiek te enthousiasmeren?