Prinsessendag 2024: Aanpak genderongelijkheid door AI

Op de 14e editie van de Prinsessendag werd een dringende oproep gedaan voor onmiddellijke actie tegen de groeiende genderongelijkheid en het online geweld dat vrouwelijke politici ondervinden. De dag, gewijd aan de thema’s ‘AI en Politica’, bracht de impact van kunstmatige intelligentie en online haat op vrouwen in de politiek scherp in beeld.

Oproep tot actie met de pledge: Gelijke kansen in de politiek

Tijdens Prinsessendag 2024 werd met tweehonderd deelnemers inclusief twaalf ambassadeurs de nieuwe pledge gelanceerd: ‘Gelijke kansen in de politiek’.

Met deze pledge laten wij de schadelijke impact zien van bevooroordeelde AI, discriminerende algoritmes en agressieve online trollen op de politieke kansen van vrouwen. Deze problemen belemmeren de deelname van vrouwen aan de politiek en dit is slecht voor de democratische waarden van gelijkheid en rechtvaardigheid. We willen een eerlijker en inclusiever gebruik van AI-technologieën!

De twaalf organisaties die dit gisteren hebben ondertekend, nemen vanaf nu een rol in als ambassadeur en beloven hiermee het thema ‘AI & Politica’ actief onder de aandacht te brengen, kennis en ervaringen te delen en bewustwording te vergroten.
Deze belofte is een stap richting een inclusieve en rechtvaardige toekomst waarin vrouwen een gelijkwaardige rol kunnen spelen in de politiek zonder geconfronteerd te worden met ongegrond geweld en discriminatie.

De pledge werd overhandigd aan Marietje Schaake, voormalig lid van het Europees Parlement en huidige directeur internationaal beleid bij het Cyber Policy Center van Stanford University.

Schaake onderstreepte de urgentie van strengere regelgeving en transparantie voor techbedrijven. Ze waarschuwde voor de concentratie van macht bij een handvol grote bedrijven en pleitte voor regulering van AI om democratische waarden te beschermen en technologieën ethisch verantwoord te ontwikkelen.

Ondervertegenwoordiging en Discriminerende AI

Hoewel de vertegenwoordiging van vrouwen in de Nederlandse politiek enige vooruitgang heeft geboekt, blijven vrouwen sterk ondervertegenwoordigd. Na de Tweede Kamerverkiezingen van eind 2023 telt de Tweede Kamer 59 vrouwelijke Kamerleden, en in de Provinciale Staten varieert het percentage vrouwen van 31% in Zeeland tot 47% in Noord-Holland. De gemiddelde vertegenwoordiging in gemeenteraden is 37%, terwijl vrouwen in het Europees Parlement 15 van de 31 zetels bezetten. Deze cijfers benadrukken de hardnekkige ongelijkheid in politieke vertegenwoordiging.

Tegelijkertijd neemt het online geweld tegen vrouwelijke politici toe. Dit geweld varieert van verbale agressie en publieke vernedering tot bedreigingen en manipulatie van privéfoto’s. Het gebruik van AI versterkt deze problematiek door seksistische en discriminerende patronen in online data te repliceren, wat de blootstelling aan geweld voor vrouwelijke politici nog verder kan vergroten. Deze digitale aanvallen hebben ernstige gevolgen voor de deelname en aspiraties van vrouwen in de politiek, ondermijnen de democratie en dragen bij aan een scheve machtsverdeling.

Workshops en Debatten

Tijdens de Prinsessendag werden vijf workshops gehouden, waarin belangrijke kwesties rondom AI, online radicalisatie, en juridische kaders werden besproken. Ellen Mok benadrukte de noodzaak voor bewustzijn en regulering van AI, terwijl Gwenda Nielen de schadelijke effecten van online anonimiteit en radicalisering onder de aandacht bracht. Robin Pocornie onderzocht de impact van deepfakes op verkiezingen en Rajae Azaroual en Berty Bannor verkenden juridische handvatten tegen AI-gerelateerde genderdiscriminatie. Maaike Harbers pleitte voor diversiteit en transparantie in AI-ontwikkeling.

Kortom, de Prinsessendag 2024 heeft helder de noodzaak belicht om genderongelijkheid en online geweld tegen vrouwelijke politici aan te pakken. Het is cruciaal dat zowel beleidsmakers als techbedrijven onmiddellijk actie ondernemen om deze problemen te bestrijden. Alleen door gezamenlijke inspanningen kunnen we zorgen voor een politiek klimaat dat werkelijk inclusief en rechtvaardig is.

Prinsessendag 2024 werd georganiseerd door Politica in samenwerking met de Nederlandse Vrouwen Raad, Netwerk Vrouwen FNV en de Molukse Vrouwen Raad. 

Ontvang het laatste nieuws.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang meldingen over nieuwe artikelen